Omgeving Bellevue, natuur Vogezen

Ons dorp Ban-sur-Meurthe behoort tot de Vallee de la Haute Meurthe, dit is een gebied dat omvat de gemeenten Ban-sur-Meurthe, Fraize, Mandray, Plainfaing en le Valtin. De Vallee de la Haute Meurthe heeft een oppervlakte van 1300 ha en ruim 6300 inwoners.

Het is een streek met veel bos, kabbelende riviertjes, meertjes, watervallen, prachtige vergezichten en her en der verspreid liggend de dorpjes.

Het Vogezen-Massief:

 

Hier ziet men zachte ronde vormen (les Chaumes) die kenmerkend zijn voor het landschap, met valleien, dennenbossen en meren aan de hellingzijde van de Vogezen en abrupte daling aan de zijde van de Elzas.

Bekend is de Route des Cretes: mooie route over de hoogste bergkammen, noord-zuid, op de grens met de Elzas. Prachtige vergezichten (soms tot aan de Alpen). Het hele Vogezenlandschap trekt tijdens deze route aan u voorbij: de ballons, de bergtoppen, de diverse meren zoals bijv. lac Blanc, Lac des Truites en de chaumes, de bergweiden.

In de winter is de route des Cretes grotendeels afgesloten en alleen toegankelijk voor wandelaars, langlaufers en skiers.

Hoogste toppen: le Grand Ballon 1424 m, le Hohneck 1362 m.

 

De flora en fauna in de Hoge Vogezen kent een grote diversiteit:

Gentiaan, vingerhoedskruid, narcissen, varens, heide, paddestoelen, braam- en frambozenstruiken en natuurlijk de bosbessen (les Brimbelles); Reeën, edelherten, gemzen, everzwijnen en vele vogelsoorten zoals de Grand Tetras (korhoen), buizerd, bosuil.

 

In de Hoge Vogezen heerst voornamelijk een bergklimaat. De winters zijn vaak streng en er valt regelmatig sneeuw, afgewisseld met droge koudeperiodes. In de zomer is het flink zonnig met redelijk hoge temperaturen, afgewisseld met af en toe een fikse onweersbui..

 

ROUTE DES CRETES:

Noord-Zuidroute over de bergkammen van de Vogezen, met aan de oostzijde de Elzas. De route begint bij de Col du Bonhomme en gaat over de Col de la Schlucht (1193m) en Hohneck (1363m) verder naar het zuiden via Markstein, Grand-Ballon, Le Vieil-Armand, tot in Cernay. De route is ong. 85 km.

Onderweg veel vergezichten tot aan het Zwarte Woud en de Alpen